Nytårsmenuen

Jomfruhummerhaler og skindstegt torsk med julesalat og blue cheese dressing

Forretten bestod af jomfruhummerhaler og skindstegt torsk m. selleri- og æble salat og blue cheese dressing. (opskriften er tilpasset her fra)

Ingredienser
50 g blåskimmelost
1 dl fløde 13 %
400 g knoldselleri
2 julesalat
2 æbler
citronsaft
4 skiver groft hvedebrød
dildkviste

…og sidst men ikke mindst en god portion hummerhaler samt torskefileter – med skind!

Tilberedning

Rør osten lind med fløde. Skræl sellerien, skær den i tynde skiver og herefter i tynde strimler. Kog den strimlede selleri i letsaltet vand i 3 – 4 min. Hæld sellerien i en sigte, skyl den med koldt vand og lad den dryppe af. Skær rodskiven og det meste af stokken af julesalaten med et kegleformet snit. Skær salaten i skiver på ½ cm. Skær æblerne i både og herefter i små skiver. Dryp selleri, julesalat og æbler med citronsaft.

Bland alle ingredienser med dressingen og servér salaten anrettet med hummerhaler og torsk, samt brød.

Hvidvinsmarineret gedekølle

Hovedretten bestod af udbenet gedekølle. Det var en sand fornøjelse at sætte tænderne i geden som jeg vidste havde haft det godt; den havde gået hele sommeren og hygget sig i folden på Esrum Kloster & Møllegård. Gedekøllen blev udbenet og marineret dagen før. På selve dagen blev den langtidsstegt i en støbejernsstegeso.

Opskriften er tilpasset fra boerkoed.dk

Ingredienser:

1 udbenet gedekølle (ca. 1½kg.)
2 dl. hvidvin
Godt med hvidløg
Revet skal af ½ citron
10-20 mynteblade
½ bdt. persille
Salt, peber
100 g. koldt smør til sauce.

Fremgangsmåde:

Gedekøllen krydres med salt og peber, snøres med bomuldsgarn. Hvidvinen tilsættes de øvrige ingredienser og hældes over køllen. Lad kødet mariner i 12 – 18 timer i en lukket beholder el. plastikpose. Vend den gerne ind i mellem.

Når du er klar steges den stegeso v. 180° i omtrent 2 timer. Men hold øje med den – den skal ikke have for meget… og har godt af at hvile et kvarters tid før servering.

Brug evt. stegskyen til en lækker sauce!

Hindbær-skumfidus mousse

Desserten var en poppet kombinationsløsning. Den er tilpasset en smule fra en opskrift på BBC Good Food. Der er brugt hindbær i stedet for jordbær og den engelske ‘double-cream’ erstattet med almindelig piskefløde.

Ingredienser:
250g bær
25g sukker
140g skumfiduser/marshmallows
200ml piskefløde

Opvarm bærrene samt 1 dl vand og 25g sukker i en lille gryde ved mellemvarme i ca. 3 min. Mos el. blend bærrene og opløs herefter skumfiduserne i den varme bærmasse. Lad massen køle af.
Pisk fløden stiv og vend den sammen med bærmassen. Fordel massen i dessertglas og stil dem på køl i ca. 2 timer.

Brug evt. friske bær til at pynte med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *