Muscovado er uraffineret rørsukker, det er mørkt og fugtigt og både smager og dufter intenst af sukkerrør. Muscovado… Det har en varm og eksotisk klang. Det lyder af plantager i Vestindien, store vuggende træskibe og bølgende palmer. I det 18. og 19. årh. var det bl.a. i form af muscovado, at sukker blev transporteret fra de vestindiske kolonier til Europa. Først ved ankomsten til Europa blev sukkeret færdigraffineret.
Muscovado er godt i drinks, i kaffen, på brødet… og i bagværk. Når jeg køber bananer ender jeg altid med et par stykker som bliver for modne og sorte i skrællen – men de kan med fordel opgraderes til en kage. Her i form af muffins med en sprød ‘crumble’ på toppen med masser af kanel og… muscovado (puddersukker kan i øvrigt anvendes i stedet for – hvis man insisterer). Opskriften er ikke ‘light’, men mængden af smør kan sikkert reduceres og evt. erstattes med vegetabilsk olie eller margarine. Mængden af sukker kan givetvis også reduceres – men hvorfor dog?
Muffins:
190 g. mel
150 g. rørsukker
2 tsk. bagepulver
3 mosede bananer
75 g. smeltet smør
1 æg
lidt salt
(rækker til ca. 10 muffins)
Crumble:
Kanel
75 g. muscovado
2 spsk. mel
25 g. smør
Dejen blandes sammen og hældes i muffinforme(n). Crumble’n skal smuldres sammen og strøs på kagerne før du sætter dem i ovnen og bager dem i ca. 20 min v. 200 grader.