Remedios Varo – magi, mystik og sureelle drømmesyn

'Premonicion', canvas (36 x 24cm.), 1953The World Wide Web eller verdensvævet er et utroligt, forunderligt og mærkværdigt sted. At gå på opdagelse i spindets afkroge, blindgyder og mørke stier er fascinerende tidsfordriv; Fra det uhørt brutale og modbydelige, såsom rystende filmoptagelser af henrettelsen af en – ganske vist – grusom diktator til fantastiske opdagelser, som denne for mig – indtil forleden – ukendte spanske surrealistiske billedkunstner(inde): Remedios Varo (1908-1963).

Kast blot et blik på billedet herover til venstre… Jeg er helt solgt og tænker straks Hieronymus Bosch, Magritte og Salvador Dalí. Billedets titel er Premonicion (forudanelse), 1953. Mine associationer letter med det samme – nornespind og verdensvæv…

'Creaci�n de las aves', canvas (52 x 62cm.), 1958Jeg stødte tilfældigt på hendes vel nok mest berømte billede Creación de las aves (fuglenes skabelse) og blev i samme øjeblik spundet ind i vævets tråde, og fascineret af hendes magiske og mystiske univers – inspirationen er hermed givet videre!

Surrealisternes forsøg på at indfange ‘virkeligheden’ bag den konstruerede virkelighed, bag bevidste tanker, fornuft og moral – the real deal – er spændende og sympatisk! Et utopisk projekt, men som sådan netop beundringsværdigt. Den ærværdige ridder Don Quijote De La Mancha, ville nikke og samtykke!

Den franske forfatter André Breton skrev i 1924 i De surrealistiske manifester om surrealismen som:

Ren psykisk automatisme, hvorved man sætter sig for mundtligt, skriftligt eller på enhver anden måde at udtrykke tankens virkelige funktion, tankens diktat, uden nogen kontrol fra fornuftens side og uden for enhver æstetisk eller moralsk interesse. Surrealismen bygger på troen på den større virkelighed bag visse former for associationer, som før surrealismen var forblevet upåagtede, på drømmenes almagt og på tankens uegennyttige leg. André Breton, Les Manifestes surréalistes (da. De surrealistiske manifester, 1972)

'Papilla Estelar', canvas (92 x 62cm.), 1958Remedios Varo var spanier af fødsel, men flygtede først fra Spanien til Paris i 1936 i forbindelse med den spanske borgerkrig og siden derfra til Mexico i forbindelse med Tysklands besættelse af Frankrig i 1941. En turbulent og omskiftelig tid hvor parralleluniverser, myter og magi kan tænkes at være særskilt gode at have ved hånden.

….og forresten: magi, mystik og drømme kan man efter min bedste overbevisning ikke få for meget af!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *