Tranquebar – tur/retur

Renovation i Trankebar - og det er ikke fordi skraldemændene strejker!Det er grimt. Det stinker. Det flyder med affald og lort i gaderne. Rotterne har kronede dage i affaldsbunkernes slaraffenland. Men der er også smukt, dragende vidunderligt og balsamisk duftende. Det larmer, dytter, oser, bræger, gør. Det er stilhed, cikadesang og lyden af Bengalens brusende brænding: Tharangambadi – Trankebar i dansk forvanskning – betyder de syngende bølger på Tamilsk.

Indien er kontrasternes land. Det er sagt om Indien, at enten hader du det eller også elsker du det… Det handler nok mere om måden du er til stede på. Det er ikke til at forstå, hvordan ting kan være så smukke og så grimme på samme tid. Man har en ubændig trang til at sortere og ordne de ting der stikker ud. Du må give slip – ellers hader du det… Billedet er komplekst – der er ingen lette svar, og det er i det hele taget svært at finde ud af hvad du vil spørge om.
Som ‘afrikafarer’ synes man Indien ligner meget, men alt er alligevel anderledes… Fra den ene yderlighed til den anden. En højkultur gennem en halv million år – men kun koloni og u-land i et par hundrede. I det perspektiv er vores tilstedeværelse på scenen kun et meget lille kapitel i en meget stor bog.

Blomstrende Nerier ved Collectors House, TrankebarIndien er ét stort kulturlandskab – hvis der ikke er mennesker nu så har de været der på et tidspunkt. Fred og ro – skal man lede længe efter. Du er aldrig langt fra mennesker… Fungerende templer, ruiner af samme, mennesker med kaste-tegn i panden, altre i hver markedsbod – et virvar af religioner altid tilstede! Drejer du om hjørnet, mellem markedsboder, affaldsbunker, køer og hunde – finder du pludselig et tempel, med duftende røgelse, blomster og pynt.

En stille søndag i Pondicherry med kig til jesuitter katedralenIndisk trafik er en beretning for sig selv. Det er virkelig slow going på de indiske landeveje… Trafikken er kaotisk ud over al rimelighed – det ville være selvmord at køre i egen bil! Blinklys bruges ikke af princip – bilhornet anvendes som substitut. Lys anvendes helst ikke – først når det er helt, helt mørkt… og det bliver det uvægerligt – og så kun langt lys. Hvordan chaufføren kan afgøre at den stribe på 10 lygter der kommer farende hastigt og blændende imod dig egentlig består af 3 motorcykler, 4 biler og en scooter i en kompliceret overhaling – og samtidig bevarer roen og overlever, er mig en gåde! På et tidspunkt må du give slip og acceptere, at der ikke er noget mærkeligt i at du kommer kørende mellem to motoriserede rickshaws, fem cykler, samtidig med at 2 store bulede busser er i færd med en mildest talt hasarderet overhaling under 100 meter fra bilen du er passager i. Det kræver bestemt tilvænning.

En oplevelse for alle sanser, alle registre. En sand udfordring af den vante verdensorden. Du er tvunget til at være tilstede og forsøge at begribe og forstå… eller resignere og flygte – hjem eller i bunden af en flaske gin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *