En idés evolution…

Tysk globus med urv�rk, sidste halvdel af 1800-tallet. Fra Dansk Skolemuseum, Foto: Rune Clausenel. hvorfor DSB er innovationshæmmende!
Når nu DSB og Banedanmark endnu engang (ufrivilligt) forlænger togrejsetiden betragteligt, vandrer tankerne uvægerligt deres egne uransagelige veje – glade for at slippe for overophedede røde togvogne, samt forsinkelsesfrustrerede og mobiltelefonerende medpassagerer. Og som jeg nu sad der i toget, for gud ved hvilken gang, i gråzonen mellem vågen og sovende tilstand, så jeg for mit indre blik ‘den multimedielle globus’. Eller den globeformede skærm.
Jeg elsker glober. Jeg er meget fascineret af den type skalamodel af virkeligheden. Især de ældre modeller med skibe, uhyrer og ukendte områder… for slet ikke at tale om de store, overdådigt udsmykkede gulvmodeller naturligt hjemmehørende i ethvert veludstyret mahognibibliotek!

The most promising words ever written on the maps of human knowledge are ‘terra incognita’ – unknown territory. Daniel Boorstein (The Discoverers)

Men tilbage til mit indre blik og den internet opkoblede, multimedielle globus – en nødvendighed i enhver gentleman- og womans bibliotek! Peg et sted og globen forvandler sig til en skærm med detaljer om området, landet , befolkning m.m. Eller peg et sted og din computer registrerer koordinater og viser dig detaljerne, i samarbejde med bl.a. Google Earth. Vælg en globus fra 1500-tallet, jorden fotograferet fra rummet, en måneglobus, eller Mars – og overfladen ændrer sig og viser dig den røde planet! En million glober i en. Kobl den sammen med din (GPS) mobiltelefon og få vist din, dine venners blinkende positioner på globen, din seneste ferierejses lysende rute…

Men så er det DSB og Bane Danmark atter griber forstyrrende ind i mine ideer og virkeligheden som sådan; dels på grund af det infernalsk skrattende højtalersystem med mere eller mindre relevant samt dechifrerbar information, men værre… meget værre… med de transport tider føromtalte virksomheder holder sig, er ideen allerede udtænkt, designet og sat i produktion andetsteds førend toget er kommet i nærheden af perronen på spor 2 på Kbh. H. – og vi endelig kan stå af toget udmattede, radbrækkede og adskillige år (mentalt) ældre!

…og det er ganske vist! Touchscreen globen (Basketball Shaped Touchscreen) er muligvis delvist udviklet allerede – men der er vist lang vej endnu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *