pilQRim – Simpel AR med QR

At give sig i kast med AR beh√łver hverken v√¶re s√¶rlig avanceret, sv√¶rt eller for den sags skyld koste en bondeg√•rd. I forbindelse med tilrettel√¶ggelsen af den seneste udstilling – Pilgrim – p√• Esrum Kloster & M√łlleg√•rd besluttede jeg mig for at udvide udstillingen med en kort vandrerute p√• omtrent 3,5 km. i landskabet omkring klosteret. 10 forskellige QR-tags printet p√• aluplader og oph√¶ngt langs ruten giver vandreren mulighed for at udvide oplevelsen med et lille ’spil’ – en bogstavsjagt – og desuden f√• kloge ord til inspiration og reflektion. Alt sammen naturligvis forudsat at den glade vandringsmand M/K har udstyret sig med en telefon og scanner-app der kan afkode QR-tags.

Udstillingen er, som navnet antyder, tematisk bygget op omkring pilgrimsrejser. Det er en dobbelt fotoudstilling, men med en vis kulturhistorisk fokus p√• pilgrimsf√¶rden som historisk f√¶nomen. Helt konkret best√•r den af to afsnit fordelt p√• to etager – med v√¶gten lagt henholdsvis p√• asiatiske pilgrimme (i stueetagen) set gennem en r√¶kke National Geographic fotografers linser (herunder ikke mindst Magnum fotografen Steve McCurry, der for √łjeblikket er aktuel med en udstilling i √ėksnehallen), og p√• f√łrste sal Camino de Santiago pr√¶senteret gennem den danske fotograf Tine Hardens serie af samme navn.

Konceptet for QR-vandrerturen er ganske enkelt Рdet er basically en bogstavsjagt. Ved ankomst til udstillingen får du udleveret en folder sammen med billetten. Folderen fortæller dels om udstillingen dels forsyner den dig med en QR-tag der giver dig adgang til et google-map med QR-pilgrimsruten. I udstillingsområdet er der fri wi-fi. 10 udvalgte steder langs ruten kan du finde og scanne alutagsene.

Hver alutag er bygget op p√• samme vis. Centralt er den store QR-kode, nederst til venstre taggens nummer p√• ruten, nederst til h√łjre f√•r du et forkortet-link til et tilpasset google map med angivelse af den n√¶ste alutags placering. Alutaggen er printet p√• begge sider – den ene side er p√• dansk, den anden p√• engelsk. Hvert tag indeholder et citat dvs. ren tekst – det er ikke et link og kan afkodes uden behov for netv√¶rksd√¶kning.

Alle citater har på en eller anden måde en tilknytning til udstillingens pilgrimstema. Den engelske tekst i den gengivede tag herover lyder:

Halfway thorugh the Journey we are living I found myself deep in a darkened forest, for I had lost all trace of the straight path. – Dante [p]

Bogstavet i den firkantede parentes skal indsamles og til sidst sammens√¶ttes til et ord der udl√łser en pr√¶mie i butikken ved endt vandretur.

QR-koderne er nemme at fabrikere – og desuden helt gratis. Der findes adskillige QR-generatorer derude. Jeg benytter mig gerne af goqr.me

Printet af alutagsene blev forestået af Damgaard-Jensen på en dobbeltsidet aluplade med en sort kerne af hård plast. De har været udsat for vejr og vind siden 1. april og er stadig pæne og nydelige. Damgaard-Jensen håndterede udstillingens samlede trykkearbejde hvori denne opgave indgik. Men denne del stod vel i omtrent 2500 kr.

Jeg havde selv forn√łjelsen af oph√¶ngningen samt GPS-tracking af punkterne til brug for udf√¶rdigelsen af et google.map – bev√¶bnet med mobilen og googles egen app My Tracks

QR-turen rundt i landskabet omkring klosteret er ikke udtænkt som et tilbud til det brede publikum eller som en publikumsmagnet, men som et ekstra krydderi. Og for min del som et lille eksperiment. Siden udstillingen åbnede 1. april er der udleveret lige knap 100 præmier.

Som sagt beh√łver det ikke at v√¶re forf√¶rdelig avanceret og dyrt at krydre udstilling eller lignende med lidt AR. Der er mange muligheder for variationer over samme model som denne.

(krydsblogget på formidlingsnet.dk)

Nytårsmenuen

Jomfruhummerhaler og skindstegt torsk med julesalat og blue cheese dressing

Forretten bestod af jomfruhummerhaler og skindstegt torsk m. selleri- og æble salat og blue cheese dressing. (opskriften er tilpasset her fra)

Ingredienser
50 g blåskimmelost
1 dl fl√łde 13 %
400 g knoldselleri
2 julesalat
2 æbler
citronsaft
4 skiver groft hvedebr√łd
dildkviste

…og sidst men ikke mindst en god portion hummerhaler samt torskefileter – med skind!

Tilberedning

R√łr osten lind med fl√łde. Skr√¶l sellerien, sk√¶r den i tynde skiver og herefter i tynde strimler. Kog den strimlede selleri i letsaltet vand i 3 ‚Äď 4 min. H√¶ld sellerien i en sigte, skyl den med koldt vand og lad den dryppe af. Sk√¶r rodskiven og det meste af stokken af julesalaten med et kegleformet snit. Sk√¶r salaten i skiver p√• ¬Ĺ cm. Sk√¶r √¶blerne i b√•de og herefter i sm√• skiver. Dryp selleri, julesalat og √¶bler med citronsaft.

Bland alle ingredienser med dressingen og serv√©r salaten anrettet med hummerhaler og torsk, samt br√łd.Jomfruhummerhaler og skindstegt torsk med julesalat og blue cheese dressing

Forretten bestod af jomfruhummerhaler og skindstegt torsk m. selleri- og æble salat og blue cheese dressing. (opskriften er tilpasset her fra)

Ingredienser
50 g blåskimmelost
1 dl fl√łde 13 %
400 g knoldselleri
2 julesalat
2 æbler
citronsaft
4 skiver groft hvedebr√łd
dildkviste

…og sidst men ikke mindst en god portion hummerhaler samt torskefileter – med skind!

Tilberedning

R√łr osten lind med fl√łde. Skr√¶l sellerien, sk√¶r den i tynde skiver og herefter i tynde strimler. Kog den strimlede selleri i letsaltet vand i 3 ‚Äď 4 min. H√¶ld sellerien i en sigte, skyl den med koldt vand og lad den dryppe af. Sk√¶r rodskiven og det meste af stokken af julesalaten med et kegleformet snit. Sk√¶r salaten i skiver p√• ¬Ĺ cm. Sk√¶r √¶blerne i b√•de og herefter i sm√• skiver. Dryp selleri, julesalat og √¶bler med citronsaft.

Bland alle ingredienser med dressingen og serv√©r salaten anrettet med hummerhaler og torsk, samt br√łd.

Hvidvinsmarineret gedek√łlle

Hovedretten bestod af udbenet gedek√łlle. Det var en sand forn√łjelse at s√¶tte t√¶nderne i geden som jeg vidste havde haft det godt; den havde g√•et hele sommeren og hygget sig i folden p√• Esrum Kloster & M√łlleg√•rd. Gedek√łllen blev udbenet og marineret dagen f√łr. P√• selve dagen blev den langtidsstegt i en st√łbejernsstegeso.

Ingredienser:

1 udbenet gedek√łlle (ca. 1¬Ĺkg.)
2 dl. hvidvin
Godt med hvidl√łg
Revet skal af ¬Ĺ citron
10-20 mynteblade
¬Ĺ bdt. persille
Salt, peber
100 g. koldt sm√łr til sauce.

Fremgangsmåde:

Gedek√łllen krydres med salt og peber, sn√łres med bomuldsgarn. Hvidvinen tils√¶ttes de √łvrige ingredienser og h√¶ldes over k√łllen. Lad k√łdet mariner i 12 – 18 timer i en lukket beholder el. plastikpose. Vend den gerne ind i mellem.

N√•r du er klar steges den stegeso v. 180¬į i omtrent 2 timer. Men hold √łje med den – den skal ikke have for meget… og har godt af at hvile et kvarters tid f√łr servering.

Brug evt. stegskyen til en lækker sauce!

Hindbær-skumfidus mousse

Desserten var en poppet kombinationsl√łsning. Den er tilpasset en smule fra en opskrift p√• BBC Good Food. Der er brugt hindb√¶r i stedet for jordb√¶r og den engelske ‘double-cream’ erstattet med almindelig piskefl√łde.

Ingredienser:
250g bær
25g sukker
140g skumfiduser/marshmallows
200ml piskefl√łde

Opvarm b√¶rrene samt 1 dl vand og 25g sukker i en lille gryde ved mellemvarme i ca. 3 min. Mos el. blend b√¶rrene og opl√łs herefter skumfiduserne i den varme b√¶rmasse. Lad massen k√łle af.
Pisk fl√łden stiv og vend den sammen med b√¶rmassen. Fordel massen i dessertglas og stil dem p√• k√łl i ca. 2 timer.

Brug evt. friske bær til at pynte med. Continue reading

Dusty Heart

DUSTY HEART

Will the dust ever settle down
Is my blood forever tainted?
Pick my broken soul from my dusty heart,
and please smile to me before you let me go

You can tell me what you want
I’ll believe every word you say
Let the wind blow dust in my eyes
and let my blinded senses stray

Will the shadows ever fade away
will the night ever be complete
Am I destined to wander in a twilight world
and will you smile to me before you let me go

Kiss me baby, one more time
wrap me around your finger
let the wind blow dust in my eyes
and let my blinded senses stray

On a loosing end you can’t make love pay
with a dusty heart and shattered faith
I try to do things right but I can’t walk away
and please just smile to me before you let me go

Black Box

BLACK BOX

There’s a black box in the middle of my heart, in the center of my soul
Every kiss, every touch, every seam in your dress every word from your lips
I recall, I remember it all

A frozen dance in the middle of the street, among shuffling feet
music seeping through windows and years, and into my brain
I recall, I remember it all

CHORUS:
I’m well aware that I’m on this ride alone
no midnight specials, no lights will be shone
a silent dream, not a sound to guide me along
I will recall, I’ll remember it all

There’s a black box in the middle of my heart, sending signals in the dark
Feathers fall around me, my wings are on fire, I’m too close to the sun
I recall, I’ll remember it all

I Am Just A Man (When Happy Went Lucky)

En lille sang indspillet i ly af februarnatten – og min hue…

I Am Just A Man (When Happy Went Lucky)

Chorus:
I am just a man
I wish I was the buddha
or some kind of saint
I wish I was a hero
everything that I aint’
But I am¬† I’m just a man…

I’m gonna buy me an old car
I’m gonna drive away so far
to the edge of the world – make my peace
to the edge of the night – I’ll be released

I am just a man
But I am¬† I’m just a man

I’m gonna love my family
I’m gonna learn to love my enemy
at the end of the day – I’ll be at peace
if the sun reappears – I’ll be released

Chorus

The world isn’t mine to rearrange
place your trust in your heart if you wan’t things to change
all you need is love – It will bring you peace
all you need is trust – you will be released

I am just a man
I am just a man

I’m gonna grow my beard long
I’m gonna lay this burden down
They say when happy went lucky – he made his peace
when happy went lucky – he was released

Chorus