pilQRim – Simpel AR med QR

At give sig i kast med AR behøver hverken være særlig avanceret, svært eller for den sags skyld koste en bondegård. I forbindelse med tilrettelæggelsen af den seneste udstilling – Pilgrim – på Esrum Kloster & Møllegård besluttede jeg mig for at udvide udstillingen med en kort vandrerute på omtrent 3,5 km. i landskabet omkring klosteret. 10 forskellige QR-tags printet på aluplader og ophængt langs ruten giver vandreren mulighed for at udvide oplevelsen med et lille ‘spil’ – en bogstavsjagt – og desuden få kloge ord til inspiration og reflektion. Alt sammen naturligvis forudsat at den glade vandringsmand M/K har udstyret sig med en telefon og scanner-app der kan afkode QR-tags.

Udstillingen er, som navnet antyder, tematisk bygget op omkring pilgrimsrejser. Det er en dobbelt fotoudstilling, men med en vis kulturhistorisk fokus på pilgrimsfærden som historisk fænomen. Helt konkret består den af to afsnit fordelt på to etager – med vægten lagt henholdsvis på asiatiske pilgrimme (i stueetagen) set gennem en række National Geographic fotografers linser (herunder ikke mindst Magnum fotografen Steve McCurry, der for øjeblikket er aktuel med en udstilling i Øksnehallen), og på første sal Camino de Santiago præsenteret gennem den danske fotograf Tine Hardens serie af samme navn.

Konceptet for QR-vandrerturen er ganske enkelt – det er basically en bogstavsjagt. Ved ankomst til udstillingen får du udleveret en folder sammen med billetten. Folderen fortæller dels om udstillingen dels forsyner den dig med en QR-tag der giver dig adgang til et google-map med QR-pilgrimsruten. I udstillingsområdet er der fri wi-fi. 10 udvalgte steder langs ruten kan du finde og scanne alutagsene.

Hver alutag er bygget op på samme vis. Centralt er den store QR-kode, nederst til venstre taggens nummer på ruten, nederst til højre får du et forkortet-link til et tilpasset google map med angivelse af den næste alutags placering. Alutaggen er printet på begge sider – den ene side er på dansk, den anden på engelsk. Hvert tag indeholder et citat dvs. ren tekst – det er ikke et link og kan afkodes uden behov for netværksdækning.

Alle citater har på en eller anden måde en tilknytning til udstillingens pilgrimstema. Den engelske tekst i den gengivede tag herover lyder:

Halfway thorugh the Journey we are living I found myself deep in a darkened forest, for I had lost all trace of the straight path. – Dante [p]

Bogstavet i den firkantede parentes skal indsamles og til sidst sammensættes til et ord der udløser en præmie i butikken ved endt vandretur.

QR-koderne er nemme at fabrikere – og desuden helt gratis. Der findes adskillige QR-generatorer derude. Jeg benytter mig gerne af goqr.me

Printet af alutagsene blev forestået af Damgaard-Jensen på en dobbeltsidet aluplade med en sort kerne af hård plast. De har været udsat for vejr og vind siden 1. april og er stadig pæne og nydelige. Damgaard-Jensen håndterede udstillingens samlede trykkearbejde hvori denne opgave indgik. Men denne del stod vel i omtrent 2500 kr.

Jeg havde selv fornøjelsen af ophængningen samt GPS-tracking af punkterne til brug for udfærdigelsen af et google.map – bevæbnet med mobilen og googles egen app My Tracks

QR-turen rundt i landskabet omkring klosteret er ikke udtænkt som et tilbud til det brede publikum eller som en publikumsmagnet, men som et ekstra krydderi. Og for min del som et lille eksperiment. Siden udstillingen åbnede 1. april er der udleveret lige knap 100 præmier.

Som sagt behøver det ikke at være forfærdelig avanceret og dyrt at krydre udstilling eller lignende med lidt AR. Der er mange muligheder for variationer over samme model som denne.

(krydsblogget på formidlingsnet.dk)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *